Τυροκομικά - Τυριά με ταυτότητα

Η ιστορία του τυριού ....

thea rea

Αρχίζει το 8.000π.Χ. όταν στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στο Ιράν, εξημερωθήκαν τα πρώτα μηρυκαστικά. Πολλές χιλιάδες χρόνια αργότερα, περίπου στο 4.000 π.Χ. εμφανίζονται τα πρώτα αιγοπρόβατα στις ακτές της Μεσογείου. Σύμφωνα με κάποιο μύθο η πρώτη παρασκευή τυριού έγινε τυχαία από κάποιο Άραβα έμπορο, που ταξίδευε στην έρημο κουβαλώντας μαζί του γάλα, σε εάν ασκί από στομάχι προβάτου. Η πηθια στα τοιχώματα του στομαχιού και η ζέστη προκάλεσαν την πήξη του γάλακτος.

Η αξία του ως τρόφιμου εκτιμήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες τόσο ώστε να το αποκαλέσουν θεϊκό δώρο. Η πρώτη μαρτυρία εκτροφής αιγοπροβάτων και διατροφής με αιγοπρόβειο γάλα είναι στην ελληνική μυθολογία. Ο πατέρας των θεών, ο Δίας, κυνηγημένος από τον πατέρα του τον Κρόνο φυγαδεύεται από τη μητέρα του, τη Ρέα, σε ένα σπήλαιο στο όρος Δίκτη της Κρήτης. Εκεί μεγαλώνει με την φροντίδα μιας αίγας, της Αμάλθειας και τρέφεται με τα γαλακτικά προϊόντα της Κρήτης.

Η κτηνοτροφία της Κρήτης ....

Από τότε δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα, αιγοπρόβατα και καθόλου σε αγελάδες. Επίσης σε ελεύθερη βοσκή η περιορισμένη σταβλισμένη κτηνοτροφία. Τα ζώα της Κρήτης είναι όλο το χρόνο ελεύθερα η σε μητάτα και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με Κρητικά βότανα και θάμνους.

Στους κάμπους και τα βουνά της Κρήτης αυτοφυούν φυτά και θάμνοι με ξεχωριστό άρωμα και υψηλή θρεπτική αξία. Η ιδιαιτερότητα αυτή της χλωρίδας, σε συνδυασμό με τις ντόπιες ράτσες ζώων, συμβάλλει στο να έχουμε ένα προϊόν με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Οι ντόπιες ράτσες ζώων είναι πλήρως εγκλιματισμένες στις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών.

ktinotrofia

Η παραδοσιακή μορφή της τυροκομίας ....

825935_Τυροκόμος._Λασίθι_1955

Στηρίζεται σε εμπειρία πολλών αιώνων με την μοναδική ουσιαστική διαφορά ότι η επεξεργασία του γάλακτος πλέον δεν γίνεται δίπλα στις στάνες αλλά σε τυροκομικές εγκαταστάσεις που διατηρούν τις παραδοσιακές μορφές τυροκόμησης, τηρώντας παράλληλα με σχολαστικό τρόπο όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, βάση των προδιαγραφών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Στις σύγχρονες μονάδες αιγοπροβατοτροφίας το γάλα δεν συλλέγεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Κατά το άρμεγμα, τα ζώα οδηγούνται στις αρμεκτικές μηχανές από όπου το γάλα, μέσω μηχανών κλειστού κυκλώματος σωληνώσεων, καταλήγει στις δεξαμενές. Έτσι έχουμε την ελάχιστη δυνατή επαφή του ανθρώπου και επιτυγχάνουμε την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

13-sfakia-cebdc
42-ceb1cebdceb1cf84-cebacf81ceb7cf84ceb7-nellys-1939
ΧΑΝΙΑ-ΚΡΗΤΗ-ΤΥΡΟΚΟΜΟΜΙΣΗ-ΣΕ-ΜΙΤΑΤΟ
ΤΟ-ΣΑΡΩΜΑ-ΤΗΣ-ΜΥΖΗΘΡΑΣ-ΧΑΝΙΑ-ΚΡΗΤΗ

Τυριά με ονομασία προέλευσης ....

Κάθε μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας κουβαλάει τα ήθη και τα έθιμα του, τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα του που χαρακτηρίζονται απολύτως από τις κλιματολογικές συνθήκες, τις πρώτες ύλες και την μακρόχρονη πείρα των παραγωγών η τεχνιτών του τόπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με παράδοση πλέον χιλιετιών έχει θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την προστασία των κατά τόπος παραδοσιακών προϊόντων . Η ένδειξη ΠΟΠ, προστατευμένη ονομασία προέλευσης αναφέρεται σε τυριά των οποίων η παραγωγή γίνεται σε καθορισμένη τεχνογνωσία.

Βάσει αυτού του κανονισμού έχουμε ως τώρα στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 καταγεγραμμένα ήδη τυριών τα 20 χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ και τα 3 από αυτά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα την γραβιέρα Κρήτης, την ξυνομυζήθρα και το πηχτόγαλο Χανίων. Στην διαδικασία πιστοποίησης βρίσκονται και άλλοι 7 τύποι Κρητικών τυριών.