Ριζότο με κολοκυθάκια και κοτόπουλο

Γενικώς το ριζότο ως φαγητό είναι πολύ εύκολο και μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε προσθέτοντας ότι υλικά σας βρίσκονται εύκαιρα. Η μόνη δυσκολία έγκειται στο σημείο που θα σταματήσετε το μαγείρεμα ώστε το ρύζι να παραμείνει  «al dente».

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο στήθος φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
  • 4 κολοκυθάκια μέτρια, καθαρισμένα και κομμένα σε σχετικά χοντρά κυβάκια
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio ή Carnaroli)
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα φρέσκο θυμάρι
  • 1 λίτρο περίπου ζωμός λαχανικών
  • 1κ.σ.  βούτυρο για το τέλος
  • 1 χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
  • Λίγα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μικρό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο με μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο και μισή ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και λίγο από το θυμάρι, το ανακατεύουμε μια φορά ακόμη, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε ζεστό για να το προσθέσουμε στο τέλος.
  • Σε άλλο μεγαλύτερο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα πράσα και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, σοτάρουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν το ρύζι γυαλίσει, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν το μισό.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Θα πρέπει το ρύζι να έχει απορροφήσει όλο τον ζωμό προτού προσθέσουμε κι άλλο. Αλατοπιπερώνουμε. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει μεν, το κέντρο του όμως ακόμα «κρατάει» λίγο.
  • Τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο, το υπόλοιπο θυμάρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας το ριζότο με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

Συμβουλές: Το κοτόπουλο, επειδή δεν είναι πολύ, λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης για τα κολοκυθάκια. Μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με γαρίδες.

  • Το κρασί που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό, όχι ακριβό, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: «αν δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται».
  • Το ριζότο σερβίρεται αμέσως, γιατί αν κρυώσει γίνεται «συμπαγές».
  • Το καλύτερο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό είναι το κρασί που χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.