Θυμαρίσιο μελί Κρήτης - ο Χρυσός Θησαυρός

Η ιστορία του μελιού ....

melisakirithra

Η μέλισσα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν νύμφη, τροφός του Δία. Ήταν κόρη του πρώτου βασιλιά της Κρήτης, που το όνομά του ήταν Μελισσέας. Οι Κρητικοί πίστευαν από την αρχαιότητα πως το καλύτερο μέλι έβγαινε στο νησί τους, επειδή την τέχνη της μελισσοκομίας τη δίδαξε στους ανθρώπους αυτή η εξαιρετική νύμφη, που άλλες πηγές την αναφέρουν και ως ιέρεια της Ρέας. Ήταν, λοιπόν, φυσικό η μητέρα του Δία να εμπιστευθεί το γιο της στα χέρια της μέλισσας, διότι ήξερε καλά να τον μεγαλώσει με το ξανθό και διάφανο παχύρευστο χρυσάφι της Κρήτης! Το μέλι της. Ακόμη και η φορεσιά της Μινωίτισσας γυναίκας έχει 7 ζώνες (βολάν) όπως έχει η κοιλιά της Κρητικής Μέλισσας.

Στα αρχαία χρόνια οι συγγραφείς έκαναν ειδική αναφορά σε ειδικές μέλισσες που ζούσαν μόνο στην Κρήτη και φώλιαζαν μόνο μέσα στο σπήλαιο της γέννησης του Δία. Στην εποχή μας οι ειδικοί επιστήμονες έχουν σαφή γνώση πως έχει καταγραφεί μια ειδική ποικιλία κρητικής μέλισσας που παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι.

Από την εποχή του μινωικού πολιτισμού μέχρι σήμερα η Κρήτη παράγει συνεχώς μέλι. Και είναι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα μέσα στις χιλιετίες. Η διεξαγωγή της επεξεργασίας του κρητικού μελιού πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο. Οι παραγωγοί αποφεύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που θα λειτουργούσαν καταστροφικά για τις βιταμίνες.

Το κρητικό μέλι είναι απολύτως φυσικό προϊόν η παραγωγή του ευνοείται σε περιοχές με ενδημική βλάστηση. Ο πλούτος του βιοσυστήματος του νησιού σε ενδημικά και αρωματικά φυτά συνεισφέρει στο από αρχαιοτάτων χρόνων εγχείρημα της ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Κρήτη γιατί προσφέρει στις κρητικές μέλισσες την αγαπημένη τους τροφή. Μια βόλτα στους μελισσόκηπους της Κρήτης καθιστά καταφανές γιατί αυτό το νησί παράγει το πιο αρωματικό μέλι του κόσμου: Χιλιάδες θάμνοι μοσχομυρίζουν και μερικοί απ’ αυτούς φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη.

ar
melissia beehives
thyme omalos

Είδη Ελληνικού Μελιού

  • Μέλι ελάτης
  • Μέλι πεύκου
  • Μέλι Θυμαρίσιο
  • Μέλι βελανιδιάς
  • Μέλι ρείκι
  • Μέλι ανθέων
  • Μέλι κουμαρίας
  • Μέλι κάστανο