ΚΡΗΤΙΚΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΥΑ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:

  • 500 γρ. χυλοπίτες με μανιτάρια φρέσκα και αυγά
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά( Αποκόρωνα)  
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρομάλαμα  (Αμάρι)
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης πικάντικη (Αεράκη)
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. Ανθότυρος Ξερός Κρήτης
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Φρέσκο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε τις χυλοπίτες σε καυτό νερό, στο οποίο προηγουμένως έχουμε ρίξει λίγο αλάτι και 2 σταγόνες ελαιόλαδο και βράζουμε για 4-5 λεπτά.
  • Τις βγάζουμε από το νερό και τις λαδώνουμε ελάχιστα.
  • Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά (εκτός του ανθότυρο ξερό ), που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια.
  • Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο μαύρο φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να δέσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε στο τέλος την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Η σάλτσα είναι έτοιμη.
  • Ρίχνουμε της χυλοπίτες στην σάλτσα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να ενσωματωθεί το μίγμα μας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:

  • Λίγο θυμάρι
  • Λίγος μαϊντανός
  • Λίγο κόκκινο πιπέρι