Κοτόπουλο Αλανιάρικο Μαρινάδα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:

  • 1 πετινο η κοτοπουλο 2με3 κιλά περίπου, πλυμένος με νερό και ξίδι και κομμένος σε μερίδες
  • 1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γραμμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ½ φλιτζ. νερό
  • 2-3 φύλλα δάφνης, ξερά
  • 10 κόκκους μπαχαριού
  • 10 κόκκους πιπεριού
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 2½ κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου
  • αλάτι

Για τη μαρινάδα 

  • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 1 καρότο, σε ροδέλες
  • ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
  • 10 κ.σ. ξίδι
  • 2 κλωνάρια σέλινου
  • 2 φύλλα δάφνης, ξερά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κλαράκι δενδρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
  • 4 καρφιά γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού 
  • 1 κ.κ. χοντρό αλάτι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Μαρινάδα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει εντελώς. Τοποθετούμε τον πετινο σε ένα γυάλινο σκεύος, τον περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 1 έως 2 ημέρες. Κατά διαστήματα τον γυρίζουμε για να μη στεγνώνουν τα μέρη που ενδεχομένως μένουν έξω από τη μαρινάδα.