ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ ΜΕ ΡΙΦΙ ΦΟΥΡΙΑΡΙΚΟ (ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΟ)

gamopilafo 001

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:

  • 1 κιλό ζυγούρι (καταπροτίμηση χέρι)
  • 1/2 κότα (καταπροτίμηση μπούτια )
  • 2 νεροπότηρα ρύζι γλασέ
  • 1 φλ.  του καφέ χυμός λεμόνι
  • 1 κ. σ. στακοβούτυρο
  • 1 κ.σ. μπαχάρι
  • 1 κ. σ. αλάτι χονδρό
  • 1 κ.σ. πιπέρι  σε κόκκους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για περίπου 2 ώρες, ρίχνοντας στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τους κόκκους πιπεριού και τα μπαχάρια.
  • Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα, σουρώνουμε τον ζωμό τους και τα αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και προσθέτουμε το ρύζι.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει σχεδόν όλο τον ζωμό.
  • Προσθέτουμε το λεμόνι στο ρύζι λίγο πριν ετοιμαστεί.
  • Καίμε το στακοβούτυρο σε μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
  • Σερβίρουμε χωριστά το ρύζι από το κρέας.
  • Προσοχή αν επιλέξουμε κότα αλανιάρα το στακοβούτηρο δεν χρειάζεται να το βάλουμε.