ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:

  • 250 γρ. Φάβα
  • 4 ξερά κρεμμύδια (3 κομμένα σε δακτυλίδια και ένα κομμένο στα 4)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 100 μαυροδάφνη
  • 3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ξεπλένουμε καλά τη φάβα σε σουρωτήρι και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό που θα την υπερκαλύπτει κατά 2-3 εκ.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βράζουμε τη φάβα για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Προσοχή: δεν ανακατεύουμε!
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Την περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
  • Σε κατσαρολάκι και σε δυνατή φωτιά βάζουμε τη μαυροδάφνη, το βαλσάμικο και τα 3 κρεμμύδια. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Με τα καραμελωμένα κρεμμύδια διακοσμούμε τη φάβα.